2016. április 18., hétfő

Utazás, ahogy én szeretem


Gyerekkoromban sokat kempingeztünk. Emlékszem a sátorverés rítusára, ahogy apukám elővette a nehéz csomagot az autóból, ahogy a ponyvából, a tengernyi rúdból és cövekből a semmiből egyszer csak sátrat varázsoltak anyuval. Emlékszem az ismerkedésre a bármilyen nyelvű szomszédokkal, közös játékra a gyerekekkel. Nem volt akadály, hogy nem beszéltük egymás nyelvét, így is megértettük egymást. A kempingezés és a természet szeretete volt a közös nyelv. Azt hiszem, akkor alakult ki bennem a megismerés vágya. Idővel elmaradtak a kempingezések, de a vágy továbbra is megmaradt.

Utazásaim során lehetőleg családi panziókban, kisebb apartmanokban keresek szállást, ahol mindig van idő egy kis beszélgetésre a tulajdonossal. Ezek különösen inspirálóak, ha külföldön vagyok, hiszen ilyenkor pár mondat után előbújik a kíváncsiság mindkét félből a másik országát illetően. Kiderül, hogy külföldi házigazdáink jártak-e már Magyarországon, ismerik-e valamelyik várost, mit hallottak rólunk.

Nászutunk előtt találtam meg a toptutit, az Airbnb-t. Eszméletlen klassz helyeket lehet találni a világ szinte bármely pontján. És nem csak saját lakást vagy házat bérelhetsz ki, lehetőséged van a tulaj házában csak egy szobát kivenni. Így még inkább részesévé lehet válni az életének, napi szinten találkoztok, beszélgettek, akár közösen főztök, esztek. Olyan, mintha egy távoli rokonhoz mennél látogatóba :) Ha saját lakást bérelsz, kulcsátadáskor is számíthatsz egy kis baráti beszélgetésre, bennfentes tippekre a város felfedezéséhez, de azon se lepődj meg, ha csak a kulcs vár rád a lábtörlőn egy borítékban ;)

Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki a gépies nagy szállodák helyett valami személyesebb élményre vágyik.

Ha szeretnétek kipróbálni és még nem regisztráltatok az oldalra, ezen a linken keresztül 31 €-val olcsóbban foglalhattok első alkalommal szállást. Ez a saját ajánló linkem, így az utazásotok után az Airbnb az én következő utazásomhoz is ad 31 € engedményt.

És akkor kedvcsinálónak 3 olyan szállás, ahol mi szuperül éreztük magunkat - Brooklyn, Ljubljana és Madeira: